Εξοικονόμηση νερού

Τι είναι το νερό.
Το νερό είναι ένα υγρό που αποτελείται από δύο άτομα οξυγόνου και ένα υδρογόνου (H2O). Στη φύση υπάρχει σε στερεή μορφή (πάγος), υγρή (ποτάμια, θάλασσες) και αέρια (υγρασία στον αέρα). Στο ανθρώπινο σώμα το νερό περιέχεται σε ποσότητα 70% και στο αίμα 90 %.
Αυτό εξηγεί το γιατί το νερό που καταναλώνει ο άνθρωπος πρέπει να είναι πολύ καθαρό.
Περισσότερα στο: Βικιπαίδεια/νερό

Τι συμβαίνει σήμερα
Το πόσιμο νερό παρότι υπάρχει άφθονο στη φύση, μέχρι να φτάσει στο σημείο να φιλτραριστεί έτσι ώστε να καταλήξει πόσιμο, περνάνε πολλές δεκάδες χρόνια.
Με την σπάταλη και αλόγιστη συμπεριφορά μας, φτάσαμε στο σημείο να υπάρχει έλλειψη, να το πληρώνουμε λίγο φθηνότερο από το πετρέλαιο και σε λίγο θα ξοδεύουμε τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να πίνουμε κακής ποιότητας αφαλατωμένο (ήδη πίνουμε κακής ποιότητας τρεχούμενο και εμφιαλωμένο).

Τι μπορούμε να κάνουμε
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι κατ΄ αρχήν να μάθουμε στα παιδιά μας πόσο σημαντικό αγαθό είναι το νερό και με κάθε ευκαιρία να αναφερόμαστε στο ότι πρέπει να το διαχειριζόμαστε με σύνεση και σεβασμό (όπως και όλα τα υπόλοιπα αγαθά). Το καλύτερο παράδειγμα στα μάτια τους ήμαστε εμείς, οπότε, έχουμε στο νου μας τους βασικούς κανόνες και τους εφαρμόζουμε.

Κανόνες για οικονομία και καλή διαχείριση νερού.
 • Δεν αφήνουμε ποτέ διαρροές.
 • Εγκαθιστούμε καζανάκι με χειροκίνητο στοπ. Τα καζανάκια αυτά δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη τους να σταματήσει τη ροή οποιαδήποτε στιγμή, αφήνοντας όσο νερό χρειάζεται ΜΟΝΟ. Το νερό που χάνεται κάθε μέρα από καζανάκια που δουλέψανε για ¨ψύλλου πήδημα¨ είναι εκατοντάδες τόνοι.
 • Δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει (δόντια, ξύρισμα, χέρια, κλπ) 
 • Εγκαθιστούμε βρύσες με μίκτη έτσι ώστε δεν ξοδεύουμε νερό προσπαθώντας να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του νερού.
 • Παρόλο ότι το πλυντήριο πιάτων είναι μια ενεργοβόρα συσκευή, στην περίπτωση του νερού τα πάει καλά. Συνήθως πλένει με μικρότερη ποσότητα νερού απ΄ ότι αν τα πλέναμε στο χέρι. Αν το χειριζόμαστε με τον βέλτιστο τρόπο (οδηγίες κατασκευαστή), κάνουμε οικονομία στο νερό. Αν είναι συνδεδεμένο και με ηλιακό θερμοσίφωνα, είμαστε σούπερ.
 • Προτιμάμε το σφουγγάρισμα από το πλύσιμο του πατώματος (μπαλκόνι ή οπουδήποτε αλλού) 
 • Εγκαθιστούμε ποδοδιακόπτες στις βρύσες. Πρόκειται για μηχανισμό που πατώντας  ένα πεντάλ, η βρύση τρέχει και όταν το αφήσουμε σταματάει. Όσοι ζούνε σε τροχόσπιτο τον έχουν στον εξοπλισμό τους αφού εκεί έχει σημασία και η τελευταία σταγόνα.
 • Λάστιχο ποτίσματος με ρύθμιση ροής. Είναι απολύτως απαράδεκτο σήμερα να ποτίζουμε τα λουλούδια και το μισό νερό να πηγαίνει γύρω, γύρω, ή γενικά, να κάνουμε εργασίες με το λάστιχο χωρίς να μπορούμε να ελέγξουμε άμεσα το πόσο και που πάει. Γι΄ αυτό, βάζουμε ¨πιστολάκι¨ στο λάστιχο και πατώντας την σκανδάλη επιλέγουμε ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεται στην κατεύθυνση που θέλουμε. Εναλλακτικά, ποτίζουμε ή κάνουμε άλλες εργασίες, με τον κουβά ή το ποτιστήρι.
 • Πλύσιμο αυτοκινήτου. Το να πλένεις το αυτοκίνητό σου με το λάστιχο είναι η απόλυτη τρέλα σήμερα. Η ποσότητα του νερού που χάνεται είναι πολύ μεγάλη. Με σειρά εξοικονόμησης έχουμε: α) δεν είναι απαραίτητο να πλυθεί απ΄ έξω, β) κουβά, γ) με πιεστικό, δ) λάστιχο.
 • Προτιμάμε να κάνουμε ντους από το να γεμίζουμε την μπανιέρα μας για να πλύνουμε το σώμα μας.
 • Πλένουμε τα φαγώσιμα (φρούτα, λαχανικά, κλπ, σε λεκάνη).
 • Αν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες εγκαθιστούμε δεξαμενή συλλογής βρόχινου νερού.

Στον πίνακα εδώ   


Σπάταλη Χρήση
Οικονομική Χρήση
Ντούς
Με το ντους να τρέχει συνέχεια:
120 λίτρα
Με το ντους κλειστό όταν σαπουνίζεστε:
30 λίτρα
Πλύσιμο Δοντιών
Με βρύση ανοιχτή:
20 λίτρα
Με προσεκτική χρήση νερού:
2 λίτρα
Μπάνιο στη Μπανιέρα
Με γεμάτη μπανιέρα:
180 λίτρα
Με ντους:
30 λίτρα
Ξύρισμα
Με βρύση συνέχεια ανοιχτή:
20 λίτρα
Με προσεκτική χρήση νερού:
3 λίτρα
Πλύσιμο Πιάτων(στο Χέρι)
Με βρύση ανοιχτή:
150 λίτρα την ημέρα
Με πλύσιμο και ξέβγαλμα στο νεροχύτη ή σε λεκάνη:
25 λίτρα την ημέρα
Πλυντήριο Πιάτων
Μεγάλο πρόγραμμα:
150 λίτρα την ημέρα
Οικονομικό πρόγραμμα:
35 λίτρα την ημέρα
Πλυντήριο Ρούχων
Μεγάλο πρόγραμμα:
300 λίτρα
Οικονομικό πρόγραμμα:
135 λίτρα
Καζανάκι
Χωρίς ειδική σακούλα, για τετραμελή οικογένεια:
160 λίτρα την ημέρα
Με την ειδική σακούλα ή τούβλο:
125 λίτρα την ημέρα
Πλύσιμο Εξωτερικών Χώρων
Με λάστιχο:
50 λίτρα το λεπτό
Χωρίς λάστιχο (απλό κατάβρεγμα με ποτιστήρι):
μείωση κατά 80%
θα βρείτε παραδείγματα σπάταλης και οικονομικής χρήσης από όπου μπορείτε να βγάλετε σημαντικά συμπεράσματα για το από που και πόσο νερό μπορείτε να γλυτώσετε (ευχαριστούμε για τη χρήση του). Πολύ μεγάλη οικονομία γίνεται όταν χρησιμοποιείτε ¨ρακλέτα¨ δαπέδου για να στραγγίξετε τα νερά του μπαλκονιού ή άλλων λείων επιφανειών. Το σκεπτικό είναι να σαπουνίσετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει και στη συνέχεια να ¨τραβήξετε¨ τα σαπουνόνερα με τη ρακλέτα προς το σιφόνι. Παρόλο ότι δεν έχετε ξεπλύνει, θα δείτε ότι το αποτέλεσμα είναι τέλειο. Στην πράξη κάνετε ότι και με το παρμπρίζ του αυτοκινήτου.   
 


Οι πληροφορίες προέκυψαν από την παρατήρηση της ζωής μας και:

http://www.deyax.org.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=38
http://www.deyakozanis.gr/?page_id=63

Δεχόμαστε κάθε ιδέα ή πληροφορία έχετε που θα μπορούσε να βοηθήσει.

Συμβουλές για τη χρήση Ηλεκτρικής κουζίνας

 • Καθαρίζετε τακτικά τα ηλεκτρικά ¨μάτια¨ ώστε να γίνεται καλή επαφή με το σκεύος.
 • Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να μην έχουν στραβιά βάση ώστε να εφαρμόζουν σωστά στα ¨μάτια¨ της κουζίνας.
 • Φροντίστε τα σκεύη να είναι στις ίδιες διαστάσεις με τα ¨μάτια¨ της κουζίνας σας. Σπαταλάτε 20-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία.
 • Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομείτε 30-60% ρεύμα και 80% χρόνο. Συγχρόνος τα φαγητά γίνονται πιο γρήγορα και νόστιμα αφού κρατάνε όλες τις ουσίες τους.
 • Όταν μαγειρεύετε σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Θα φτάσει γρηγορότερα σε σημείο βρασμού και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Όταν αρχίσει να βράζει κατεβάστε την θερμοκρασία στο 1/3. Τα φαγητά γίνονται πιο νόστιμα έτσι. Για να ¨δέσουνε¨ τα υλικά σβήστε το ¨μάτι¨ και αφήστε να βράσει χωρίς το καπάκι.
 • Αποφεύγετε τις άσκοπες προθερμάνσεις και το συχνό άνοιγμα-κλείσιμο του φούρνου. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου φεύγει ένα μεγάλος μέρος της θερμότητας που φτάνει και το 50%.
 • Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού προτιμήστε, εφόσον διαθέτετε, το φούρνο μικροκυμάτων γιατί εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και χρόνο.
 • Ξεπαγώστε τα τρόφιμα εντελώς πριν το μαγείρεμα και θα εξοικονομήσετε ενέργεια και χρόνο μαγειρέματος.
 • Χρησιμοποιείτε το ξυπνητήρι (οι σύγχρονες κουζίνες έχουν) για να σας θυμίζει πότε να κοιτάξετε το φαγητό.


Οι πληροφορίες προέκυψαν από την παρατήρηση της ζωής μας και:

ttp://fe-mail.gr/pages/posts/decoration-spiti-prasini-oikonomia-/decoration-spiti-prasini-oikonomia-6323.php
www.cres.gr/energy-saving/enimerosi_syskeves.htm
www.asxetos.gr/entheto/katanalotis/reyma-deh-symvoyles-exoikonomisis-energeias.html#axzz1gPrj8r3i
www.savingsguide.com.au/save-money-on-energy-and-electricity
www.getenergyactive.org/wisely/house/tips-list.htm&usg=ALkJrhhjz2G


Δεχόμαστε κάθε ιδέα ή πληροφορία έχετε που θα μπορούσε να βοηθήσει.

Συμβουλές για πλύσιμο ρούχων και πιάτων

Συμβουλές για πλύσιμο ρούχων και πιάτων.  
Τα πλυσίματα των ρούχων και των πιάτων είναι από τις πολύ ενεργοβόρες εργασίες που κάνουμε στο σπίτι εξ΄ αιτίας της θέρμανσης του νερού και ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό της κατανάλωσης και γενικότερα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος (κατανάλωση νερού, σαπούνια, κλπ). Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το να πλένουμε συχνά δεν σημαίνει ότι είμαστε και καθαροί. Έχει να κάνει περισσότερο με το πώς ζούμε και να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά. Για παράδειγμα, αν τα ρούχα που πήραν μυρωδιά τα πλύνουμε σε κρύα πλύση, έχουμε οικονομία και αποτέλεσμα.

Πλυντήριο ρούχων.
 • Αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης (¨Α¨ κατηγορία).
 • Για μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας μπορείτε να επιλέξετε καινούργιο πλυντήριο που έχει δυνατότητα σύνδεσης με τον ηλιακό θερμοσίφωνα.
 • Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά στους 60 °C όσο και στους 90 °C και με τα νέα προγράμματα και καθαριστικά ακόμα και στους 40 °C. Προτιμήστε λοιπόν τη λειτουργία σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
 • Φροντίστε να γεμίζετε ομοιόμορφα το πλυντήριο και προτιμάτε να βάζετε όλη την ποσότητα που χωράει (συνήθως 5 – 6 κιλά ρούχα).
 • Αποφύγετε την υπερφόρτωση των συσκευών.
 • Εφαρμόζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, προκειμένου να εξοικονομείτε ηλεκτρική ενέργεια, νερό, απορρυπαντικό και για την καλή λειτουργία της συσκευής.
 • Κάντε λίγο υπομονή περιμένοντας να μαζευτούν αρκετά ρούχα για να βάλετε πλύση.
 • Χρησιμοποιήστε κρύο νερό για το πλύσιμο των ρούχων που μυρίζουν μόνο και το ζεστό νερό για τα λευκά και τα πολύ λερωμένα ρούχα.
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες για το απορρυπαντικό προσεκτικά. Η προσθήκη πάρα πολύ απορρυπαντικού εμποδίζει την αποτελεσματική δράση για το πλύσιμο και θα απαιτηθεί περισσότερη ενέργεια αφού θα χρειαστεί να γίνουν επιπλέον πλύσεις.
 • Βάζετε την κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα αλάτι στο νερό. Το προστατεύετε και κάνετε την πλύση αποτελεσματικότερη.

Στεγνωτήριο ρούχων
 • Αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης (¨Α¨ κατηγορία).
 • Ελέγξτε τις καιρικές συνθήκες, πριν βάλετε τα ρούχα στο στεγνωτήριο. Θυμηθείτε, η ενέργεια του ήλιου είναι ελεύθερη και δωρεάν.
 • Για μέγιστη απόδοση, εξασφαλίστε ότι τα ρούχα σας έχουν στραγγίξει καλά στο πλυντήριο.
 • Καθαρίστε το φίλτρο μετά από κάθε χρήση. Αυτό επιταχύνει το χρόνο στεγνώματος.
 • Μην υπερβάλετε με το στέγνωμα. Εκτός από το ότι ξοδεύετε πάρα πολύ ενέργεια (τα στεγνωτήρια είναι πολύ ενεργοβόρα) χαλάνε και τα ρούχα. Η θερμότητα που υπάρχει στον κάδο με το τέλος του προγράμματος, συνήθως αρκεί για να τα στεγνώσει όταν έχουν λίγη υγρασία ακόμα (αφήστε το παράθυρο ανοιχτό).

Πλυντήριο πιάτων
 • Προτιμάτε συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Κατά τη διάρκεια ζωής της συσκευής (π.χ. 13 χρόνια) η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της κατηγορίας Α και των κατηγοριών C ή G ανέρχεται σε 1.833 έως 3.523kWh. Δηλαδή επιλέγοντας ένα πλυντήριο πιάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης αποταμιεύονται από 157 έως 303 € περίπου, από το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή έχετε κάνει απόσβεση της συσκευής μόνο από την εξοικονόμηση ρεύματος.
 • Προτιμάτε να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων κατά τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο και να επιλέγετε το οικονομικό πρόγραμμα.
 • Γενικά να προτιμάτε να πλένετε με πλήρη φορτίο (βλέπε εγχειρίδιο κατασκευαστή). Κάνετε οικονομία στο ρεύμα, το νερό, και το απορρυπαντικό.
 • Όταν έχετε λίγα σκεύη και δεν μπορείτε να περιμένετε να συμπληρωθεί το φορτίο, να επιλέγετε οικονομικό πρόγραμμα.
 • Τα φίλτρα του πλυντηρίου: α) φίλτρο εισαγωγής νερού εκεί που συνδέεται ο σωλήνας πάνω στο πλυντήριο και β) το φίλτρο που βρίσκεται στον πάτο του πλυντηρίου, από την εσωτερική πλευρά, είναι απαραίτητο να είναι καθαρά. Ειδικά το δεύτερο όταν είναι βρώμικο με υπολοίματα τροφών, ευθύνεται για την κακή μυρωδιά.
 • Αν στο σπίτι υπάρχει εγκατεστημένος ηλιακός θερμοσίφωνας ή boiler προτιμήστε πλυντήρια διπλής παροχής νερού (hot and cold fill).

Στεγνωτήριο πιάτων
 • Προτιμάτε συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
 • Προτιμάτε γενικά τη φύση να στεγνώσει τα πιάτα σας είναι απλό, οικονομικό και γρήγορο.
 • Απλώστε μια πετσέτα στο τραπέζι η μια γωνιά του πάγκου και τοποθετήστε τα έτσι ώστε να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας ανάμεσά τους.

Οι πληροφορίες προέκυψαν από την παρατήρηση της ζωής μας και:
www.getenergyactive.org/wisely/house/tips-list.htm&usg=ALkJrhhjz2G
www.savingsguide.com.au/save-money-on-energy-and-electricity
www.asxetos.gr/entheto/katanalotis/reyma-deh-symvoyles-exoikonomisis-energeias.html#axzz1gPrj8r3i
www.cres.gr/energy-saving/enimerosi_zesto_nero.htm

Δεχόμαστε κάθε ιδέα ή πληροφορία έχετε που θα μπορούσε να βοηθήσει.

Πλύσιμο ρούχων και πιάτων

Συμβουλές για πλύσιμο ρούχων και πιάτων.  
Τα πλυσίματα των ρούχων και των πιάτων είναι από τις πολύ ενεργοβόρες εργασίες που κάνουμε στο σπίτι εξ΄ αιτίας της θέρμανσης του νερού και ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό της κατανάλωσης και γενικότερα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος (κατανάλωση νερού, σαπούνια, κλπ). Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το να πλένουμε συχνά δεν σημαίνει ότι είμαστε και καθαροί. Έχει να κάνει περισσότερο με το πώς ζούμε και να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά. Για παράδειγμα, αν τα ρούχα που πήραν μυρωδιά τα πλύνουμε σε κρύα πλύση, έχουμε οικονομία και αποτέλεσμα.

Πλυντήριο ρούχων.
 • Αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης (¨Α¨ κατηγορία).
 • Για μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας μπορείτε να επιλέξετε καινούργιο πλυντήριο που έχει δυνατότητα σύνδεσης με τον ηλιακό θερμοσίφωνα.
 • Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά στους 60 °C όσο και στους 90 °C και με τα νέα προγράμματα και καθαριστικά ακόμα και στους 40 °C. Προτιμήστε λοιπόν τη λειτουργία σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
 • Φροντίστε να γεμίζετε ομοιόμορφα το πλυντήριο και προτιμάτε να βάζετε όλη την ποσότητα που χωράει (συνήθως 5 – 6 κιλά ρούχα).
 • Αποφύγετε την υπερφόρτωση των συσκευών.
 • Εφαρμόζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, προκειμένου να εξοικονομείτε ηλεκτρική ενέργεια, νερό, απορρυπαντικό και για την καλή λειτουργία της συσκευής.
 • Κάντε λίγο υπομονή περιμένοντας να μαζευτούν αρκετά ρούχα για να βάλετε πλύση.
 • Χρησιμοποιήστε κρύο νερό για το πλύσιμο των ρούχων που μυρίζουν μόνο και το ζεστό νερό για τα λευκά και τα πολύ λερωμένα ρούχα.
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες για το απορρυπαντικό προσεκτικά. Η προσθήκη πάρα πολύ απορρυπαντικού εμποδίζει την αποτελεσματική δράση για το πλύσιμο και θα απαιτηθεί περισσότερη ενέργεια αφού θα χρειαστεί να γίνουν επιπλέον πλύσεις.
 • Βάζετε την κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα αλάτι στο νερό. Το προστατεύετε και κάνετε την πλύση αποτελεσματικότερη.

Στεγνωτήριο ρούχων
 • Αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης (¨Α¨ κατηγορία).
 • Ελέγξτε τις καιρικές συνθήκες, πριν βάλετε τα ρούχα στο στεγνωτήριο. Θυμηθείτε, η ενέργεια του ήλιου είναι ελεύθερη και δωρεάν.
 • Για μέγιστη απόδοση, εξασφαλίστε ότι τα ρούχα σας έχουν στραγγίξει καλά στο πλυντήριο.
 • Καθαρίστε το φίλτρο μετά από κάθε χρήση. Αυτό επιταχύνει το χρόνο στεγνώματος.
 • Μην υπερβάλετε με το στέγνωμα. Εκτός από το ότι ξοδεύετε πάρα πολύ ενέργεια (τα στεγνωτήρια είναι πολύ ενεργοβόρα) χαλάνε και τα ρούχα. Η θερμότητα που υπάρχει στον κάδο με το τέλος του προγράμματος, συνήθως αρκεί για να τα στεγνώσει όταν έχουν λίγη υγρασία ακόμα (αφήστε την πόρτα ανοιχτή).

Πλυντήριο πιάτων
 • Προτιμάτε συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Κατά τη διάρκεια ζωής της συσκευής (π.χ. 13 χρόνια) η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της κατηγορίας Α και των κατηγοριών C ή G ανέρχεται σε 1,833 έως 3,523kWh. Δηλαδή επιλέγοντας ένα πλυντήριο πιάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης αποταμιεύονται από 157 έως 303 € περίπου, από το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή έχετε κάνει απόσβεση της συσκευής μόνο από την εξοικονόμηση ρεύματος.
 • Προτιμάτε να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων κατά τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο και να επιλέγετε το οικονομικό πρόγραμμα.
 • Γενικά να προτιμάτε να πλένετε με πλήρη φορτίο (βλέπε εγχειρίδιο κατασκευαστή). Κάνετε οικονομία στο ρεύμα, το νερό, και το απορρυπαντικό.
 • Όταν έχετε λίγα σκεύη και δεν μπορείτε να περιμένετε να συμπληρωθεί το φορτίο, να επιλέγετε οικονομικό πρόγραμμα.
 • Τα φίλτρα του πλυντηρίου: α) φίλτρο εισαγωγής νερού εκεί που συνδέεται ο σωλήνας πάνω στο πλυντήριο και β) το φίλτρο που βρίσκεται στον πάτο του πλυντηρίου, από την εσωτερική πλευρά, είναι απαραίτητο να είναι καθαρά. Ειδικά το δεύτερο όταν είναι βρώμικο με υπολοίματα τροφών, ευθύνεται για την κακή μυρωδιά.
 • Αν στο σπίτι υπάρχει εγκατεστημένος ηλιακός θερμοσίφωνας ή boiler προτιμήστε πλυντήρια διπλής παροχής νερού (hot and cold fill).

Στεγνωτήριο πιάτων
 • Προτιμάτε συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
 • Προτιμάτε γενικά τη φύση να στεγνώσει τα πιάτα σας είναι απλό, οικονομικό και γρήγορο.
 • Απλώστε μια πετσέτα στο τραπέζι η μια γωνιά του πάγκου και τοποθετήστε τα έτσι ώστε να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας ανάμεσά τους.

Οι πληροφορίες προέκυψαν από την παρατήρηση της ζωής μας και:
www.getenergyactive.org/wisely/house/tips-list.htm&usg=ALkJrhhjz2G
www.savingsguide.com.au/save-money-on-energy-and-electricity
www.asxetos.gr/entheto/katanalotis/reyma-deh-symvoyles-exoikonomisis-energeias.html#axzz1gPrj8r3i
www.cres.gr/energy-saving/enimerosi_zesto_nero.htm

Δεχόμαστε κάθε ιδέα ή πληροφορία έχετε που θα μπορούσε να βοηθήσει.

Εξοικονόμηση Ψύξης

Εξοικονόμηση Ψύξης

Τι είναι η ψύξη
Ψύξη είναι το αποτέλεσμα της πτώσης της θερμοκρασίας.
Για να προκληθεί ψύξη πρέπει να γίνει απορρόφηση της θερμότητας που υπάρχει στον αέρα και κατ΄επέκταση οτιδήποτε άλλο είναι σε επαφή μαζί του. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να μετατραπεί κάποια ενέργεια (πχ ηλεκτρική, μηχανική, κλπ).

Κάθε φορά που μετατρέπουμε μια μορφή ενέργειας σε κάποια άλλη, χάνουμε ένα ποσοστό. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να ψύξουμε έναν χώρο με air-condition, μετατρέπουμε ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική. Η ζέστη που προκύπτει κατά την μετατροπή είναι μια άλλη μορφή ενέργειας που χάνεται στο περιβάλλον.
Επειδή και η ηλεκτρική ενέργεια έχει προκύψει από μια άλλη (θερμική που δημιουργήθηκε από καύση λιγνίτη), όπου επίσης υπήρχαν απώλειες, είναι εύκολα αντιληπτό ότι τεράστιες ποσότητες ενέργειας χάνονται κατά την μετατροπή.

Ο κρύος αέρας είναι πιο βαρύς από τον υπόλοιπο οπότε η απώλεια γίνετε προς τα κάτω. Για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει, σκεφτείτε τον κρύο αέρα σαν το νερό που βρίσκεται στον κουβά. Αν τον γείρετε στο πλάι ή ανοίξετε μια τρύπα στον πάτο, το νερό θα πέσει έξω. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τον κρύο αέρα.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ανοίγετε το ψυγείο, ο κρύος αέρας ¨κυλάει¨ έξω αμέσως. Αυτός είναι ο λόγος που έχετε κρύο αίσθημα στα πόδια ειδικά το καλοκαίρι (που οι θερμοκρασίες είναι πολύ αισθητά διαφορετικές.  

Απλοί κανόνες για καλύτερη διαχείριση και οικονομία:
 • Κατασκευάζουμε σπίτια που να είναι σωστά μονωμένα και με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.
 • Ρυθμίζουμε τις θερμοκρασίες από τα κλιματιστικά σε φυσιολογικά επίπεδα.
 • Ανοιγοκλείνουμε τις πόρτες όσο γίνεται λιγότερο.
 • Τοποθετούμε αεροστόπ σε όλες τις πόρτες των χώρων μας (ειδικά στις κάτω πλευρές). 
Το κεφάλαιο αυτό βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας.
Δεχόμαστε κάθε ιδέα ή πληροφορία έχετε που θα μπορούσε να βοηθήσει.