Εξοικονόμηση νερού

Τι είναι το νερό.
Το νερό είναι ένα υγρό που αποτελείται από δύο άτομα οξυγόνου και ένα υδρογόνου (H2O). Στη φύση υπάρχει σε στερεή μορφή (πάγος), υγρή (ποτάμια, θάλασσες) και αέρια (υγρασία στον αέρα). Στο ανθρώπινο σώμα το νερό περιέχεται σε ποσότητα 70% και στο αίμα 90 %.
Αυτό εξηγεί το γιατί το νερό που καταναλώνει ο άνθρωπος πρέπει να είναι πολύ καθαρό.
Περισσότερα στο: Βικιπαίδεια/νερό

Τι συμβαίνει σήμερα
Το πόσιμο νερό παρότι υπάρχει άφθονο στη φύση, μέχρι να φτάσει στο σημείο να φιλτραριστεί έτσι ώστε να καταλήξει πόσιμο, περνάνε πολλές δεκάδες χρόνια.
Με την σπάταλη και αλόγιστη συμπεριφορά μας, φτάσαμε στο σημείο να υπάρχει έλλειψη, να το πληρώνουμε λίγο φθηνότερο από το πετρέλαιο και σε λίγο θα ξοδεύουμε τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να πίνουμε κακής ποιότητας αφαλατωμένο (ήδη πίνουμε κακής ποιότητας τρεχούμενο και εμφιαλωμένο).

Τι μπορούμε να κάνουμε
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι κατ΄ αρχήν να μάθουμε στα παιδιά μας πόσο σημαντικό αγαθό είναι το νερό και με κάθε ευκαιρία να αναφερόμαστε στο ότι πρέπει να το διαχειριζόμαστε με σύνεση και σεβασμό (όπως και όλα τα υπόλοιπα αγαθά). Το καλύτερο παράδειγμα στα μάτια τους ήμαστε εμείς, οπότε, έχουμε στο νου μας τους βασικούς κανόνες και τους εφαρμόζουμε.

Κανόνες για οικονομία και καλή διαχείριση νερού.
  • Δεν αφήνουμε ποτέ διαρροές.
  • Εγκαθιστούμε καζανάκι με χειροκίνητο στοπ. Τα καζανάκια αυτά δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη τους να σταματήσει τη ροή οποιαδήποτε στιγμή, αφήνοντας όσο νερό χρειάζεται ΜΟΝΟ. Το νερό που χάνεται κάθε μέρα από καζανάκια που δουλέψανε για ¨ψύλλου πήδημα¨ είναι εκατοντάδες τόνοι.
  • Δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει (δόντια, ξύρισμα, χέρια, κλπ) 
  • Εγκαθιστούμε βρύσες με μίκτη έτσι ώστε δεν ξοδεύουμε νερό προσπαθώντας να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του νερού.
  • Παρόλο ότι το πλυντήριο πιάτων είναι μια ενεργοβόρα συσκευή, στην περίπτωση του νερού τα πάει καλά. Συνήθως πλένει με μικρότερη ποσότητα νερού απ΄ ότι αν τα πλέναμε στο χέρι. Αν το χειριζόμαστε με τον βέλτιστο τρόπο (οδηγίες κατασκευαστή), κάνουμε οικονομία στο νερό. Αν είναι συνδεδεμένο και με ηλιακό θερμοσίφωνα, είμαστε σούπερ.
  • Προτιμάμε το σφουγγάρισμα από το πλύσιμο του πατώματος (μπαλκόνι ή οπουδήποτε αλλού) 
  • Εγκαθιστούμε ποδοδιακόπτες στις βρύσες. Πρόκειται για μηχανισμό που πατώντας  ένα πεντάλ, η βρύση τρέχει και όταν το αφήσουμε σταματάει. Όσοι ζούνε σε τροχόσπιτο τον έχουν στον εξοπλισμό τους αφού εκεί έχει σημασία και η τελευταία σταγόνα.
  • Λάστιχο ποτίσματος με ρύθμιση ροής. Είναι απολύτως απαράδεκτο σήμερα να ποτίζουμε τα λουλούδια και το μισό νερό να πηγαίνει γύρω, γύρω, ή γενικά, να κάνουμε εργασίες με το λάστιχο χωρίς να μπορούμε να ελέγξουμε άμεσα το πόσο και που πάει. Γι΄ αυτό, βάζουμε ¨πιστολάκι¨ στο λάστιχο και πατώντας την σκανδάλη επιλέγουμε ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεται στην κατεύθυνση που θέλουμε. Εναλλακτικά, ποτίζουμε ή κάνουμε άλλες εργασίες, με τον κουβά ή το ποτιστήρι.
  • Πλύσιμο αυτοκινήτου. Το να πλένεις το αυτοκίνητό σου με το λάστιχο είναι η απόλυτη τρέλα σήμερα. Η ποσότητα του νερού που χάνεται είναι πολύ μεγάλη. Με σειρά εξοικονόμησης έχουμε: α) δεν είναι απαραίτητο να πλυθεί απ΄ έξω, β) κουβά, γ) με πιεστικό, δ) λάστιχο.
  • Προτιμάμε να κάνουμε ντους από το να γεμίζουμε την μπανιέρα μας για να πλύνουμε το σώμα μας.
  • Πλένουμε τα φαγώσιμα (φρούτα, λαχανικά, κλπ, σε λεκάνη).
  • Αν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες εγκαθιστούμε δεξαμενή συλλογής βρόχινου νερού.

Στον πίνακα εδώ   


Σπάταλη Χρήση
Οικονομική Χρήση
Ντούς
Με το ντους να τρέχει συνέχεια:
120 λίτρα
Με το ντους κλειστό όταν σαπουνίζεστε:
30 λίτρα
Πλύσιμο Δοντιών
Με βρύση ανοιχτή:
20 λίτρα
Με προσεκτική χρήση νερού:
2 λίτρα
Μπάνιο στη Μπανιέρα
Με γεμάτη μπανιέρα:
180 λίτρα
Με ντους:
30 λίτρα
Ξύρισμα
Με βρύση συνέχεια ανοιχτή:
20 λίτρα
Με προσεκτική χρήση νερού:
3 λίτρα
Πλύσιμο Πιάτων(στο Χέρι)
Με βρύση ανοιχτή:
150 λίτρα την ημέρα
Με πλύσιμο και ξέβγαλμα στο νεροχύτη ή σε λεκάνη:
25 λίτρα την ημέρα
Πλυντήριο Πιάτων
Μεγάλο πρόγραμμα:
150 λίτρα την ημέρα
Οικονομικό πρόγραμμα:
35 λίτρα την ημέρα
Πλυντήριο Ρούχων
Μεγάλο πρόγραμμα:
300 λίτρα
Οικονομικό πρόγραμμα:
135 λίτρα
Καζανάκι
Χωρίς ειδική σακούλα, για τετραμελή οικογένεια:
160 λίτρα την ημέρα
Με την ειδική σακούλα ή τούβλο:
125 λίτρα την ημέρα
Πλύσιμο Εξωτερικών Χώρων
Με λάστιχο:
50 λίτρα το λεπτό
Χωρίς λάστιχο (απλό κατάβρεγμα με ποτιστήρι):
μείωση κατά 80%
θα βρείτε παραδείγματα σπάταλης και οικονομικής χρήσης από όπου μπορείτε να βγάλετε σημαντικά συμπεράσματα για το από που και πόσο νερό μπορείτε να γλυτώσετε (ευχαριστούμε για τη χρήση του). 



Πολύ μεγάλη οικονομία γίνεται όταν χρησιμοποιείτε ¨ρακλέτα¨ δαπέδου για να στραγγίξετε τα νερά του μπαλκονιού ή άλλων λείων επιφανειών. Το σκεπτικό είναι να σαπουνίσετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει και στη συνέχεια να ¨τραβήξετε¨ τα σαπουνόνερα με τη ρακλέτα προς το σιφόνι. Παρόλο ότι δεν έχετε ξεπλύνει, θα δείτε ότι το αποτέλεσμα είναι τέλειο. Στην πράξη κάνετε ότι και με το παρμπρίζ του αυτοκινήτου.   
 


Οι πληροφορίες προέκυψαν από την παρατήρηση της ζωής μας και:

http://www.deyax.org.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=38
http://www.deyakozanis.gr/?page_id=63

Δεχόμαστε κάθε ιδέα ή πληροφορία έχετε που θα μπορούσε να βοηθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου