Εξοικονόμηση Ψύξης

Εξοικονόμηση Ψύξης

Τι είναι η ψύξη
Ψύξη είναι το αποτέλεσμα της πτώσης της θερμοκρασίας.
Για να προκληθεί ψύξη πρέπει να γίνει απορρόφηση της θερμότητας που υπάρχει στον αέρα και κατ΄επέκταση οτιδήποτε άλλο είναι σε επαφή μαζί του. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να μετατραπεί κάποια ενέργεια (πχ ηλεκτρική, μηχανική, κλπ).

Κάθε φορά που μετατρέπουμε μια μορφή ενέργειας σε κάποια άλλη, χάνουμε ένα ποσοστό. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να ψύξουμε έναν χώρο με air-condition, μετατρέπουμε ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική. Η ζέστη που προκύπτει κατά την μετατροπή είναι μια άλλη μορφή ενέργειας που χάνεται στο περιβάλλον.
Επειδή και η ηλεκτρική ενέργεια έχει προκύψει από μια άλλη (θερμική που δημιουργήθηκε από καύση λιγνίτη), όπου επίσης υπήρχαν απώλειες, είναι εύκολα αντιληπτό ότι τεράστιες ποσότητες ενέργειας χάνονται κατά την μετατροπή.

Ο κρύος αέρας είναι πιο βαρύς από τον υπόλοιπο οπότε η απώλεια γίνετε προς τα κάτω. Για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει, σκεφτείτε τον κρύο αέρα σαν το νερό που βρίσκεται στον κουβά. Αν τον γείρετε στο πλάι ή ανοίξετε μια τρύπα στον πάτο, το νερό θα πέσει έξω. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τον κρύο αέρα.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ανοίγετε το ψυγείο, ο κρύος αέρας ¨κυλάει¨ έξω αμέσως. Αυτός είναι ο λόγος που έχετε κρύο αίσθημα στα πόδια ειδικά το καλοκαίρι (που οι θερμοκρασίες είναι πολύ αισθητά διαφορετικές.  

Απλοί κανόνες για καλύτερη διαχείριση και οικονομία:
  • Κατασκευάζουμε σπίτια που να είναι σωστά μονωμένα και με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.
  • Ρυθμίζουμε τις θερμοκρασίες από τα κλιματιστικά σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Ανοιγοκλείνουμε τις πόρτες όσο γίνεται λιγότερο.
  • Τοποθετούμε αεροστόπ σε όλες τις πόρτες των χώρων μας (ειδικά στις κάτω πλευρές). 




Το κεφάλαιο αυτό βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας.
Δεχόμαστε κάθε ιδέα ή πληροφορία έχετε που θα μπορούσε να βοηθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου