Εξοικονόμηση θέρμανσης


Τι είναι η Θέρμανση.
Θέρμανση είναι το αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας.
Για να προκληθεί θέρμανση πρέπει να υπάρξει καύση (η φωτιά ζεσταίνει τον αέρα και οτιδήποτε άλλο έχει επαφή), ή να μετατραπεί κάποια ενέργεια (πχ ηλεκτρική, μηχανική, κλπ).


Η θέρμανσή μας.
Η θέρμανση του αέρα είναι από τις πιο ενεργοβόρες αιτίες της καθημερινότητάς μας. Η αίσθηση θαλπωρής που δημιουργεί ένα ζεστό περιβάλλον είναι το ζητούμενο, αλλά η καταστροφή που προκαλείται στο περιβάλλον από την παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας, ελάχιστα μας απασχολεί όταν βγαίνουμε στο μπαλκόνι, μέσα στο καταχείμωνο με την πόρτα πίσω μας ορθάνοιχτη.
Ο άνθρωπος ξοδεύει τεράστιες ποσότητες ενέργειας για την θέρμανσή του αφού μαζί με τον ίδιο ζεσταίνεται και το σύστημα που τον φιλοξενεί. Σκεφτείτε το παράδειγμα του οικιακού σας ψυγείου. Όσο πιο ¨φορτωμένο¨ είναι, τόσο πιο δύσκολα μπορεί να κρατήσει κρύο τον εσωτερικό του χώρο. Συγχρόνως, τα σπίτια, οι χώροι εργασίας, αγορών, ψυχαγωγίας, κλπ, δεν είναι κατασκευασμένοι με μόνωση ¨σαν ψυγεία¨, αλλά και οι πόρτες τους ανοιγοκλείνουν πολύ πιο συχνά, οπότε οι απώλειες είναι μεγάλες.
Έχει διαπιστωθεί ότι αλλάζοντας τις κακές συμπεριφορικές συνήθειες θα είχαμε περισσότερα χρήματα και ελεύθερο χρόνο. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα μεγάλο μέρος του χρόνου εργασίας μας δαπανάται στο να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που θα πληρώσουν τους αυξημένους λογαριασμούς.


Κανόνες για καλύτερη διαχείριση και οικονομία.
  • Ο πιο απλός, εύκολος και οικονομικός τρόπος για να εξισορροπήσουμε τις διαφορές θερμοκρασίας του περιβάλλοντός μας είναι προσαρμόζοντας ανάλογα το ντύσιμο. Το ντύσιμο πρέπει να έχει τη μορφή ¨κρεμμυδιού¨, ώστε να αυξομειώνουμε ανάλογα.
  • Κατασκευάζουμε πολύ καλά μονωμένους χώρους με σωστό προσανατολισμό και βιοκλιματικά χαρακτηριστικά προσαρμοσμένα στην περιοχή.
  • Κατασκευάζουμε φωτεινά σπίτια (παράθυρα, χρώματα, κλπ)
  • Αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές όπως: κουζίνα, ψυγείο, θερμοσίφωνα, air-condition, βραστήρα, κλπ, υψηλής ενεργειακής απόδοσης (¨Α¨ κατηγορία).
  • Ρυθμίζουμε το θερμοσίφωνο σε μια φυσιολογική θερμοκρασία (40βαθμούς για ζευγάρι, 60 για τετραμελή οικογένεια) και το ανάβουμε μόνο όταν είναι να το χρησιμοποιήσουμε.
  • Φυτέψετε δέντρα φυλλοβόλα για να αφήνετε το κτίριο σας να ζεσταίνεται από τον ήλιο τον χειμώνα αλλά και να δημιουργήσετε σκιά το καλοκαίρι. Συγχρόνως, δημιουργείτε καλύτερο ‘’μικροκλίμα’’.
  • Αφήστε τις κουρτίνες ανοιχτές να μπει ο ήλιος και να ζεστάνει τον χώρο.
  • Πριν ανοίξετε σε αυτόν που χτυπάει την πόρτα σας κοιτάξτε από το ¨ματάκι¨ και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει λόγος για να ανοίξετε και βάλτε τους σύντομα μέσα. Θυμηθείτε πως βγαίνει ο καπνός από ένα διαμέρισμα που καίγεται. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο βγαίνει και η θερμότητα.
  • Αν έχετε τζάκι βεβαιωθείτε ότι το κλαπέ της καμινάδα σας κλείνει σωστά όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Το παραμικρό άνοιγμα, αφήνει μεγάλες ποσότητες θέρμανσης να βγουν από το σπίτι καθώς ευνοείται η δημιουργία ρεύματος αέρα με έξοδο την καμινάδα. Για να διαπιστώσετε τέτοιου είδους απώλειες ή ρεύματα στο χώρος σας, ανάψτε ένα κερί και παρατηρήστε τη φλόγα του. Αν το πλησιάσετε στο σβηστό τζάκι και η φλόγα αποκτάει τάση προς το άνοιγμα σημαίνει ότι έχετε ροή αέρα και πρέπει να το διορθώσετε. 
  • Το καλύτερο τζάκι είναι το θερμοδυναμικό αφού κάνει πολύ καλύτερη διαχείριση καύσης με αποτέλεσμα μεγάλη οικονομία στα ξύλα αλλά και καλύτερη αξιοποίηση και κατανομή θέρμανσης.
  • Το χειμώνα οι τέντες πρέπει να είναι μαζεμένες. Και γιατί εμποδίζουν τον ήλιο να ζεστάνει το κτίριο και γιατί χαλάνε.
  • Σε περίπτωση που έχετε υπερβολική ζέστη στο παλιό διαμέρισμα βάλτε υδραυλικούς θερμοστάτες σε κάθε ένα σώμα ξεχωριστά. Το να κλείσετε κάποια θερμαντικά σώματα είναι μια λύση αλλά έχει παρατηρηθεί ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, προκαλεί αστάθεια σε όλο το σύστημα (όταν η σύνδεση είναι σε σειρά, κλπ).   
  • Τα ατομικά θερμαντικά (αερόθερμα) τα έχουμε στημένα έτσι ώστε ο αέρας τους να μας  ζεσταίνει άμεσα.

Αερισμός χώρου
  • Κάθε φορά που είναι να αερίσετε το χώρο σας θυμηθείτε ότι θέλετε απλώς να αλλάξετε τον αέρα. Αυτό σημαίνει ότι θέλετε τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα αέρα στο μικρό χρόνο. Δεν έχει κανένα νόημα να αφήσετε πολύ ώρα τα παράθυρα ανοιχτά, αφού το μόνο που θα καταφέρετε είναι να παγώσετε μαζί τα έπιπλα και τα ντουβάρια (για τα οποία μετά θα ξοδέψετε ¨του κόσμου την ενέργεια¨ να ζεστάνετε).
  • Αερίζετε τους χώρους τις θερμές ώρες τις ημέρας τον χειμώνα.
  • Φεγγίτες, ανοίγματα πάνω από σκάλες, καμινάδες αερισμού, σε συνδυασμό με κάποια ανοίγματα σε χαμηλά σημεία του κτιρίου μπορούν να δημιουργήσουν πολύ αποτελεσματικό κατακόρυφο αερισμό, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε όλα σας τα παράθυρα.
  • Αν οι εξωτερικές συνθήκες και τα ανοίγματα του κτιρίου σας δεν εξασφαλίζουν τον απαραίτητο αερισμό, τοποθετείστε ανεμιστήρες προσαγωγής και απαγωγής του αέρα (οροφής). Οι ανεμιστήρες αυτοί θα σας βοηθήσουν πολύ (πάρα πολύ) το καλοκαίρι.

Παράθυρα
  • Τα παράθυρα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και διπλό τζάμι είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, τόσο σε σχέση με τη μόνωση όσο και διάρκεια στο χρόνο (το πλαστικό πολυμερίζεται, στραβώνει και κιτρινίζει).
  • Αν έχετε παλιά κουφώματα βάλτε αφρώδη - ελαστικές αυτοκόλλητες ταινίες (αεροστόπ) σε όλα, είτε έχουν, είτε δεν έχουν πρόβλημα, σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα. Αυτή η πολύ μικρή αλλά μόνιμη απώλεια, ίσως είναι η αιτία που χάνετε ένα 15 έως και 30% της θέρμανσης συνέχεια. Έτσι, ενώ όλοι οι άλλοι είναι νορμάλ στην οικοδομή, εσείς παγώνετε.
  • Έχετε τραβηγμένες τις κουρτίνες όταν δεν έχει ήλιο. Έτσι εμποδίζετε τον αέρα να έρθει σε επαφή με τα τζάμια και να κρυώσει. Κάντε τη δοκιμή με το θερμόμετρο μπροστά στο τζάμι και θα εντυπωσιαστείτε.  

Γκαράζ
  • Όταν το γκαράζ είναι κάτω από το σπίτι (που συνήθως δεν θερμαίνεται) το να αφήνετε την πόρτα του ανοιχτή κάνει το πάτωμά σας πολύ κρύο και έχετε την αίσθηση της απώλειας



Το κεφάλαιο αυτό βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας.

Οι πληροφορίες προέκυψαν από την παρατήρηση της ζωής μας και:
www.eac.com.cy/GR/Pages/AreaairconditionGr.aspx
www.getenergyactive.org/wisely/house/tips-list.htm&usg=ALkJrhhjz2G

Δεχόμαστε κάθε ιδέα ή πληροφορία έχετε που θα μπορούσε να βοηθήσει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου